Dat ene getal wat iedere ondernemer moet kennen!
Maak jij je wel eens zorgen over geld? Wie niet, zou ik bijna durven stellen. Volgens mij zijn er maar weinig ondernemers die op financieel gebied totaal relaxed zijn. Tien facturen die betaald moeten worden terwijl je maar geld hebt voor twee of drie, een maand waarin je jezelf amper salaris kunt uitbetalen, een hele smak geld als resultaat van een mooie lancering die op is voor je er erg in hebt, een blauwe belastingenvelop die hoger uitvalt dan je hoopte, stress doordat je geen idee hebt of je die investering wel of niet kunt doen….
Er zijn tientallen voorbeelden te verzinnen die de meeste ondernemers zullen herkennen. Iedere ondernemer leidt op zijn tijd onder financiële stress. Het gekke is, veel ondernemers zoeken niet eens een oplossing voor deze stress. Gedoe rondom financiën wordt als onderdeel van ondernemerschap beschouwd, en dat is gek. Want er zijn veel oplossingen; waarvan ik er vandaag eentje met je deel.
Hoe heerlijk zou financiële rust in de tent zijn? En: Hoe zorg je ervoor dat je het creëert?
Er is een getal wat je echt helpt om in enige ontspanning te ondernemen. Het getal komt uit de Profit First methode, maar is minstens zo belangrijk voor ondernemers die (nog) niet met Profit First werken: De BIVA.
BIVA staat voor Benodigd Inkomen Voor Allocatie. ‘Allocatie’ heeft betrekking op de periodieke verdeling van je geld – onderdeel van de Profit First methode -, maar ook zonder allocatie is de BIVA een super belangrijk getal.
De BIVA vertelt je namelijk exact hoeveel geld je iedere maand minimaal op je rekening moet ontvangen om aan al de, door jou bepaalde, financiële doelen te voldoen. En dat is handig om te weten – daar kun je daar op sturen. Stel je BIVA is 10.000 euro. Dan heb je dus 10.000 euro nodig om:
- de rekeningen te kunnen betalen
- je eigen salaris te kunnen betalen
- je personeel te kunnen betalen
- de fiscus te kunnen betalen en
- een stukje winst te reserveren.
Ontvang je in een maand minder dan de benodigde 10.000 euro, dan gaat het ergens knellen. Je kunt de leveranciers niet (op tijd) betalen, je krijgt zelf minder salaris, of je reserveert geen geld voor de fiscus. Eén maand is meestal wel te overzien – je maakt het de maand erna weer goed. Maar als je de tweede en derde maand weer minder dan 10.000 euro op je rekening ontvangt, dan moet je je toch eens achter je oren gaan krabben. Dan komt er namelijk consequent te weinig geld binnen om al je doelen te verwezenlijken. En dit is een belangrijk inzicht – als je BIVA in de praktijk niet haalbaar blijkt, dan moet je de onderliggende getallen gaan bijstellen. En dát heeft direct consequenties voor het echte leven. De BIVA is namelijk geen theoretisch getal, maar het is gebaseerd op je echte financiële doelen. Een lagere BIVA betekent dat je of minder kosten mag maken (en dus moet gaan snijden in de kosten) of minder salaris kunt ontvangen. Zo eenvoudig is het.
Als je na het lezen van bovenstaande van mening bent dat de BIVA ook voor jou een belangrijk getal is, dan is het zaak om jouw BIVA uit te rekenen, hem op je planbord te noteren en het al dan niet binnenhalen van je BIVA scherp in de gaten te houden!
Hoe reken je je BIVA uit? Je moet een aantal getallen weten:
- Hoeveel netto salaris wil je iedere maand ontvangen? Misschien heb je al een salaris wat je maandelijks uit je bedrijf haalt, anders is het zaak (samen met je partner) naar je/jullie privé situatie te kijken en vast te stellen hoe hoog jouw maandelijkse salaris zou moeten zijn.
- Wat zijn de vaste kosten die je iedere maand hebt? Pak je boekhouding erbij en maak een uitdraai van de winst- en verliesrekening van de laatste 3 maanden. Tel alle bedragen bij elkaar op die iedere maand terugkomen, zoals de kosten voor je team, kantoor, telefoon en internet, maar ook advertentiekosten en software abonnementen. Neem een stelpost voor kantoorartikelen en andere kosten die je niet maandelijks maakt, maar die wel noodzakelijk zijn. Wat je niet meetelt zijn eenmalige uitgaven die je ook niet had kunnen doen. Zoals de kosten voor een nieuwe bureaustoel omdat je de oude niet zo mooi vond.
- Dan wil je weten hoeveel belastinggeld je maandelijks moet reserveren. Het is het meest makkelijkst als je een maandelijkse voorheffing inkomstenbelasting hebt die behoorlijk realistisch is. Dat bedrag heb je nodig voor je BIVA. Heb je geen voorheffingsaanslag of is die veel lager dan wat je realistisch zou moeten betalen, dan moet je (laten) uitrekenen wat een reëel maandelijks bedrag is. Een goede boekhouder of Profit First Proffesional kan dat voor je uitrekenen. Aan de hand van de online training IB voor ZZP reken je het zelf uit.
Tel nu deze bedragen bij elkaar op. Dit is je BIVA. Werk je met Profit First? Dan tel je natuurlijk je winstbedrag er ook bij op!
Je BIVA schrijf je op je planbord. Dat is het bedrag wat er iedere maand minimaal op je rekening moet binnenkomen. Lukt dat meerdere maanden achtereen niet? Dan moet je óf zorgen dat je omzet structureel omhoog gaat, óf je moet beseffen dat jij (salaris) of je bedrijf (kosten) op te grote voet leeft en moet je gaan schrappen in je kosten of je salaris naar beneden bijstellen. Zo eenvoudig is het.
Komt er structureel meer binnen dan je BIVA? Dan is het zaak om (eventueel met een Profit First Professional) je doelen bij te stellen. Anders dicteert Parkinsons Law dat je geld over de balk gaat smijten en dat is natuurlijk doodzonde!
Heb je vragen?
Stel ze dan hieronder. Ik reageer altijd!
Vond je dit artikel waardevol?
Dan vind ik het super als je het wilt delen via de onderstaande sharebuttons! Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!
Dag Femke,
Ik heb onlangs kennis gemaakt met de profit first methode en vroeg mij af of de online training voor het berekenen van IB in België ook werkt of is dit gebaseerd op de nederlandse fiscaliteit ?
Ik heb een éénmanszaak als freelancer en budgetcoach.
Dag Christophe,
Deze training is echt gebaseerd op het NL fiscale stelsel. Je kunt hem voor belgie dus niet gebruiken,
Groet Femke
Dank je wel, Femke, dit was heel handig! (En de uitkomst behoorlijk confronterend).
Hartelijke groet van Marcel
Ha Marcel,
Dank voor je bericht! Fijn dat je het handig vindt! En dat het confronterend is… dat is soms even slikken inderdaad. Dat ken ik ook. Maar als je weet waar je heen wilt, is het zoveel makkelijker te behalen <3
Succes!
Femke