De 8 nadelen van werken met Profit First

De 8 nadelen van het werken met Profit First

Profit First heeft veel aanhangers, maar zeker ook tegenstanders! En dat is prima. Het helpt ons om kritisch te blijven. Plus, Profit First is ook niet voor iedereen. Geen punt 😉

Laat ik de grootste bezwaren tegen / nadelen van het gebruik van Profit First eens op een rijtje zetten:

1. Profit First vervuilt je boekhouding
Ik begrijp wel waar dit bezwaar vandaan komt. Zodra je met Profit First gaat werken, maak je minstens 4 extra bankrekeningen aan. Vervolgens maak je iedere twee weken geld over van de ene naar de andere bankrekening. Al die overboekingen moeten geadministreerd worden in je boekhouding. Dat genereert extra ‘boekhoudregels’. Dit is allemaal waar. Alleen… het is geen enkel probleem. Althans, niet als je een modern boekhoudprogramma gebruikt en als je boekhouder (of liever nog: Profit First Professional) de boekhouding goed inricht. Al deze regels worden door moderne boekhoudprogramma’s automatisch verwerkt. Je hebt er geen omkijken naar.

2. Profit First kost alleen maar meer tijd
Deze hangt samen met punt 1. Het overboeken van geld van de ene naar de andere rekening kost (mogelijk*) extra tijd. Het verwerken van de bankboekingen zou geen extra tijd moeten kosten. Dat kost alleen tijd als je boekhouding niet modern is.

Terug naar de eerste ’tijdslurper’; het overboeken van geld van de ene naar de andere rekening. Als je het geld handmatig overboekt (want ja, er is een automatische mogelijkheid! Daar kom ik zo op terug); dan kost het je ongeveer 3 minuten per 2 weken. Ik heb het getimed. Dit zijn de stappen:
– Je vult het bedrag wat op je ontvangstenrekening staat in in het distributiebestand (dit krijg je bij de Online Profit First training of als je een Profit Assessment laat uitvoeren).
– In het distributiebestand zie je in één oogopslag hoeveel geld je over moet maken naar iedere rekening.
– Je maakt het geld over.

* Maar… het kan ook volledig automatisch! En wel dankzij de super toffe Flow powered by Profit First app! Flow is gekoppeld met je bank en zonder enig werk, maakt Flow voor jou de bedragen over naar de verschillende rekeningen.

3. Profit First kost veel geld door al die extra rekeningen
Dat kan zijn. Als je Profit First implementeert bij een van de grote Nederlandse banken, betaal je voor iedere extra betaalrekening geld. Erger nog, bij de meeste grote banken kun je niet eens voldoende betaalrekeningen openen.
Daarom werk ik zelf ook met moderne internetbanken. Voor mijn BV’s gebruik ik Bunq en voor mijn eenmanszaak Knab (via deze link hebben we een mooie bonus als je je rekening bij Knab opent). Bij dit soort moderne internetbanken open je zonder bijkomende kosten zoveel rekeningen als nodig. Werkt als een tierelier!

4. Profit First is onzin want alle informatie staat gewoon in je boekhouding
Dit is in alle eerlijkheid onjuist. Ik ben het ermee eens dat de boekhouding belangrijke informatie bevat. Heel lang heb ik ook geroepen: Als ondernemer moet je je boekhouding snappen. Ik gaf er cursussen in 😉 Maar het probleem is dat heel veel ondernemers een enorme weerstand hebben tegen de boekhouding. Ze kijken er niet naar, en als ze er wel naar kijken, snappen ze niet wat ze zien. Een bijkomend probleem is dat de boekhouding bijna nooit up to date is. Dus als je er wel naar kijkt, zie je informatie over vorige week, vorige maand, vorig kwartaal of soms zelfs erger….
Maar, laten we van het meest positieve uitgaan: De ondernemer kijkt wél naar de boekhouding en deze is vollédig up to date. Dan nóg heb je niet het inzicht wat je wel hebt als je met Profit First werkt, en zeker niet in één oogopslag. Je ziet in je boekhouding wel hoeveel je nog moet betalen aan leveranciers en btw (maar dan moet je wel de balans kunnen lezen), maar je ziet níet hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting bij een bv). Ook zie je theoretisch wél hoeveel winst je hebt gemaakt, maar dit is fiscale winst, en die heeft helemaal niks nada noppes te maken met echt geld wat echt overblijft om echt leuke dingen mee te doen. Ook zegt de boekhouding van een eenmanszaak, vof of maatschap helemaal NIKS over het salaris eigenaren. Deze rechtsvormen ‘kennen’ geen salaris…
Al met al staat er wel degelijk informatie in je boekhouding, maar niet alle informatie en meestal niet up to date en zeker niet makkelijk toegankelijk.

5. Je kunt Profit First gewoon in excel doen
Je kunt ook iedere avond je bank omtoveren in een bed zodat je geen aparte slaapkamer nodig hebt 😉
Zonder gekheid. Een van de belangrijkste argumenten voor Profit First is Parkinsons Law. Deze wet zegt: We benutten de beschikbare ruimte. Dat doen we in tijd, en zeker ook in geld. Volgens mij herkent iedereen dat: Als je 4 uur hebt voor een blog, heb je 4 uur nodig. Je doet nog eens wat extra research en je laat je makkelijk afleiden door social media of je eigen gedachten. Heb je maar 45 minuten? Dan schrijf je dat blog ook! Meer gefocust en daardoor eerder klaar en waarschijnlijk kwalitatief net zo goed of beter!
Parkinsons law werkt ook in geld: We nemen beslissingen gebaseerd op wat we zien op onze bankrekening(en). Dankzij het ‘kleine bordjes principe’ van Profit First, heeft je bedrijf niet één bankrekening waar je naar hartelust van kunt snoepen, maar heb je meerdere bankrekeningen. Als je een uitgave wilt doen, kijk je alleen naar het geld wat beschikbaar is in je kostenpotje. Je geeft geen geld uit wat bestemd was voor de fiscus of je eigen salaris.
Als je Profit First probeert na te bootsen in excel, ga je er een systeem naast bouwen. Dat gaat goed zolang het goed gaat. Als de omzet lekker stroomt is het leuk om die excel bij te houden. Maar zodra het tegen zit, laat je de excel voor wat hij is en ga je gewoon de rekeningen betalen. De kracht van Profit First is nu juist dat het géén extern systeem is wat je apart moet bijhouden, maar dat het keiharde bankrekeningen zijn met echte euro’s erop. Profit First werkt, maar alleen als je het echt doet!

6. Als start-up moet je investeren dus dan werkt Profit First niet
Profit First is een cashflow managementmethode die werkt. Ook voor Startups. Ik vertelde je bij punt 5. al over Parkinsons Law.
Een kapitaalinjectie is een sloot financiële ruimte. Die volgens Parkinsons Law gewoon op gaat. Als het goed is, is de kapitaalinjectie gebaseerd op een begroting of plan waarin staat waar het geld voor bedoeld is, maar feitelijk zal het geld gewoon op gaan aan noodzakelijke dingen.

Profit First kan helpen om dit principe voor je te laten werken (in plaats van tegen je). Je zou op basis van de plannen een aantal potjes kunnen aanmaken en daar de kapitaalinjectie over kunnen verdelen. Denk aan: Salariskosten, investeringen, overheadkosten en Marketing & Sales.

Zodra er cash in komt, komen er andere potjes bij. Winst is daarbij een van de eerste potjes. Waarbij een Start-up die winst waarschijnlijk wil teruginvesteren in het bedrijf, in plaats van uit te keren aan de aandeelhouders.

Concluderend: Profit First kan werkbaar gemaakt worden voor iedere situatie. Specifieke omstandigheden vragen uiteraard om maatwerk oplossingen en maatwerk potjes.

7. Ik heb schulden, dan werkt Profit First niet
Juist! Juist als je schulden hebt, werkt Profit First. Alle schuldhulpverleners die ik ken, wilden dat ze hun klanten eerder met Profit First hadden laten kennismaken. Profit First gaat over inzicht, keuzes en rust. Als je schulden hebt, is het zicht hebben op geld extra belangrijk. Je moet nog steeds de rekeningen betalen (kostenpotje). Je moet nog steeds jezelf een (minimaal) salaris uitbetalen. Jij moet ook eten toch? (salarispotje). Als je schulden hebt, gebruik je je winstpotje niet om op skivakantie te gaan. Althans, dat zou niet mijn advies zijn. Als je schulden hebt, gebruik je 99% van je winst om de schulden af te lossen. En BTW zul je ook nog steeds gewoon moeten betalen (btw-potje). Dus, juist met schulden gebruik je Profit First. Richt het alleen net iets anders in!

8. Ik heb genoeg geld, voor mij is Profit First niet nodig
Wat nou als je helemaal géén financiële uitdagingen of problemen hebt. Als er geld genoeg is om te doen / kopen wat je hartje begeert. Dan is Profit First toch helemaal niet nodig? Dat zie ik toch echt anders. Zodra er geld genoeg is, gaat Parkinsons Law zich tegen je keren. Je geeft namelijk ook heel makkelijk geld uit terwijl dat geen winstgevende kosten zijn. Geld gaat zogezegd ‘down the drain’. Zonde! Ondernemers met zat geld, hebben grotere doelen nodig. Zodat ze méér geld nodig hebben. Zodat ze met meer drive nog winstgevender worden. Die grotere doelen kunnen te maken hebben met jezelf (tweede huis, eerder met pensioen) of met je naasten (kinderen schuldenvrij laten studeren, ouders een goede oude dag geven) of met de maatschappij (weeshuis in een derdewereld land bouwen, kinderen met honger voeden). Profit First helpt om financiële energie te richten en er mooie dingen mee te bereiken!

In dit blog heb ik een heel aantal linkjes met je gedeeld. Ik zet ze op een rijtje:

Doe de Profit First online training
Laat een maatwerk Profit Assessement uitvoeren
Kom in contact met een Profit First Professional
Open je bankrekening bij Knab
Automatiseer Profit First met Flow

Tot slot deze: Ben je zelf boekhouder, accountant, fiscalist of businesscoach en wil je je klanten helpen met behulp van de Profit First methode? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

Ik wens je veel rust, inzicht en winst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.