Waarom mijn zoon twee spaarpotten heeft (en jij er ook minimaal twee zou moeten hebben)!

Een half jaar geleden, Daan was ruim 5, vonden we het tijd worden voor zakgeld. Daan is dol op cijfers (kind van zijn moeder hè) hij maakt van alles sommetjes, van pizza’s (er zijn zes stukjes, dus dat is voor iedereen één plus een halve) tot ruimtevaartkaartjes (ik had er al drie van deze en nu heb ik er nog twee, dus ik heb al vijf van hetzelfde plaatje). Ook intrigeert geld hem (echt kind van zijn moeder) dus wij vonden dat het moment daar was.

Ik vond het een hele stap. De financiële opvoeding van mijn kind ging van start. En als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren, in het werken met meer dan 1.000 ondernemers aan financieel bewustzijn en financiële vrijheid, is het dat hoe wij met geld omgaan, wat we over geld denken en voelen en dus ook hoeveel we er van hebben, allemaal zijn oorsprong vind in je jeugd. Daar wordt het financiële fundament gelegd.

Waarom mijn zoon van 5 twee spaarpotten heeft (en jij er ook minimaal twee zou moeten hebben)!

Ik denk aan mijn klant, die bij mij kwam omdat ze bijna failliet was. Ik ging met haar werken, en ik ontdekte al snel dat ze voortdurend van haar zakelijke rekening pinde voor allerhande onzin. Van frutsels voor in huis tot weer een nieuw paar schoenen. Ze pinde soms wel 5 keer per dag van haar zakelijke rekening. En dat bovenop haar behoorlijk riante salaris.
We onderzochten waar dit gedrag vandaan kwam en bij ons derde gesprek kwam de aap uit de mouw. Ze was in een rijk ondernemersgezin opgegroeid. In het gezin waar ze uit kwam stond succes gelijk aan rijk. Ze was gewend om grenzeloos geld uit te geven. Ze was succesvol. Ze had grote opdrachten en een omzet van tegen de half miljoen. Omdat ze zakelijk succesvol was, kon ze dús grenzeloos geld uitgeven. Zo had ze dat geleerd. Ze had mij, een externe coach, nodig om te ontdekken dat het spel zo niet werkt. Dat ze boven haar budget leefde. En dat ze ander geld gedrag moest aanleren.

En een andere klant was doodsbang om meer te gaan verdienen, want rijke mensen waren egoïstisch, zo had ze van haar ouders geleerd. Ze bleef altijd een beetje in de marge modderen. Pas toen ze afscheid durfde te nemen van deze overtuiging, onstond er ruimte om meer en moeitelozer te gaan verdienen.

Je begrijpt, ik wilde Daan een zo goed mogelijke start geven. Een start waarbij hij leert dat geld leuk is – je kunt er Lego van kopen -. Maar ook dat geld niet aan bomen (of je ouders) groeit. Als je iets wilt, moet je er voor sparen (en over een paar jaar: werken). Maar ik wilde hem ook vanaf het allereerste moment een super belangrijke gewoonte aanleren. Een gewoonte waar hij de rest van zijn leven baat bij heeft. De gewoonte om van iedere euro die je verdient 10% opzij te zetten. Ik vind het super jammer dat ik niet altijd 10% van mijn inkomen heb gespaard. Als ik dat gedaan had en het had een beetje redelijk gerendeerd, dan had ik nu enkele tonnen extra gehad.

Om Daan die gewoonte spelenderwijs aan te leren, liet ik hem twee spaarpotten uitzoeken. Eén voor leuke dingen, en één voor later. Hij krijgt iedere zaterdag € 1,10. Eén euro gaat in de “leuke dingen spaarpot” en 10 cent gaat in de kluis – voor later. (Ps – voordat jullie me en masse gaan mailen – ik weet dat 10 cent niet exact 10 % is van € 1,10 maar ik wilde het ook een beetje praktisch houden). Daan snapte het principe meteen (toen Oma er naar vroeg, legde hij haarfijn uit hoe het zat met zijn twee spaarpotten) en het mooie is hij hoeft niks af te leren. Dit is voor hem net zo gewoon als dat je 2x per dag je tanden poetst. Er is geen weerstand of aarzeling, zo gaat het kennelijk. Wat een krachtige start!

Waarom ik je dit vertel?
Om twee redenen: Als je kinderen hebt, dan nodig ik je uit om na te denken op welke wijze jij ze een financieel gezonde start kunt geven. Wellicht vind je een extra spaarpot ook een goed plan, maar er zijn meer wegen naar Rome! Google eens op Financiële opvoeding en je vindt tientallen tips.

Maar, er is nog een reden – en die gaat om jou! Ik adviseer jou namelijk ook om te werken met minimaal 2 spaarpotten. En dan de online variant van spaarpotten: Minimaal 2 zakelijke bankrekeningen dus. Eén voor de dagelijkse financiële transacties en een winstrekening waar je niet aankomt. Stort van iedere euro die je verdient, direct 1 cent op je winstrekening – en blijf daar (voorlopig) af! Let op: Geen 10 cent – maar 1 cent! Laat ik je uitleggen waarom je start met 1%.

De reden dat dit super goed werkt is dankzij het small steps principe. Dit is het idee: Als je van 1000 euro je bedrijf kunt runnen, kun je het ook met 990 euro. Die 10 euro (1%) mis je niet.

Als ondernemer ben je gewend om grote stappen te zetten. Niet lullig doen, maar meteen ‘all the way’. En soms werkt dat heus wel. Maar, als je te grote stappen zet in je geldmanagement, dan kan het zich tegen je keren. Als je meteen start met 10% dan gaat je bankrekening stijgeren. Je kunt dat geld niet zomaar missen. Je loopt tegen tekorten aan en kunt de rekeningen niet betalen. Vervolgens stuur je mij een mail: ‘Het systeem werkt niet’ zeg je dan. Maar het systeem werkt prima, je moet alleen kleine stappen nemen.

Wil je weten wat je dan met je winstrekening gaat doen? Of hoe je van die 1% wel 10% maakt? Of hoe je nog meer baat hebt als je met 5 rekeningen (ipv 2) gaat werken? Koop dan hier het boek Profit First Luisterboek.

Ga je binnenkort op vakantie? Dan leg ik je in de auto of het vliegtuig precies uit hoe jij dankzij Profit First meer winst maakt, meer inzicht in cijfers krijgt en meer rust ervaart!

Koop hier voor het boek Profit First Luisterboek!

Heb je vragen? Laat hier je reactie hieronder achter. Ik reageer altijd!

En vond je dit artikel waardevol? Wil je het dan delen op Facebook, Twitter of LinkedIn via onderstaande sharebuttons? Mijn dank (en dat van de lezer) is groot!

12 antwoorden
  1. TonHeerding
    TonHeerding zegt:

    Waar is die leuke foto van Daan die kanjer?
    Daan heeft mooi geluk, vroeger bij ons thuis was geld en seks iets waar je niet over praat, de twee leukste dingen in ons leven notabene! Ik heb inmiddels mijn rekeningen bij KNAB ingericht en mijn ING- en ABN-rekening opgezegd! Ja!…we gaan voor Profit First, de eerste winstuitkeringen zijn binnen! Ook hebben we nu allebei apart eigen spaarrekeningen. Vanaf de ‘Verdeel-rekening’ verdeel ik het binnenkomende geld over de andere aanbevolen Profit First rekeningen. Mijn vrouw Gizella is ook helemaal enthousiast over PF en ik heb mijn VA het boek cadeau gedaan. Nu nog even mijn boekhoudster inlichten….die zal wel opkijken, maar we gaan niet meer terug! It’s Fun!

    Beantwoorden
    • femke
      femke zegt:

      Haha ik zit hardop te lachen Ton! Geld in seks. Wat goed dat jij er nu in ieder geval WEL over praat! Well done! En dan de foto van Daan – ja, het is een kanjer! Maar wij hebben besloten dat de kinderen pas op internet gaan (in foto) als ze daar zelf voor kiezen (18 ofzo haha). Tot die tijd speel ik met foto’s van de achterkant en spaarpotten enzo 😉
      Super te horen de PF hun intrede heeft gedaan bij jullie. Ik ben helemaal blij voor jullie! En je kunt je boekhouder vertellen dat ik vanaf het najaar Profit First Professionals ga opleiden in NL. Als ze interesse heeft kan ze een mail sturen naar team@profitfirst.nl dan hou ik haar op de hoogte!

      Beantwoorden
    • femke
      femke zegt:

      Hoi Imgard,
      Waarom wil je dat weten? Ik kan daar natuurlijk antwoord op geven, maar ik snap niet precies wat de context is van deze vraag.

      Groet Femke

      Beantwoorden
  2. Sanne Steers
    Sanne Steers zegt:

    Beste Femke, al een poosje ben ik met veel plezier bezig met het Profit First systeem.
    Met de “spaarpot” kosten heb ik hier en daar problemen gehad en hem nu gesplitst in twee: kosten-vaste lasten (huur bedrijfspand, lidmaatschap beroepsvereniging, salaris personeel) en kosten-varierend (de rest dus, waarbij per keer beoordeeld kan worden of het wel of niet “uit kan”).
    Die twee spaarpotten van Daan, dat zou vroeger bij ons thuis ook best een goede gedachte geweest zijn!
    In mijn spaarpot zat alleen voor “grote doelen” en ik deed nooit iets kleins wat op korte termijn wat genoegen opleverde.
    Een vriendin van me zette al haar spaargeld in voor korte termijn kleine leuke uitgaven.
    En we waren eigenlijk allebei jaloers op de ander…
    Daarom zijn die twee spaarpotten van Daan zo leuk, en daarom heb ik twee kostenrekeningen.

    Beantwoorden
    • femke
      femke zegt:

      Dank voor het delen Sanne, wat heerlijk om je ervaringen en processen en realisaties te lezen!
      Heel goed, je twee kostenrekeningen! Zo kan inderdaad iedereen PF zo gebruiken dat het het beste werkt!
      En wat bijzonder om op die manier terug te kijken op je eigen spaarpot en hoe jij en je vriendin van nature anders om gingen met geld, en hoe systemen je kunnen helpen om voorbij je ‘natuurlijke gedrag’ te gaan – als dat helpt!
      Dank,
      Femke

      Beantwoorden
  3. Sylvia
    Sylvia zegt:

    Mijn dochter van 12 heeft 2 betaalrekeningen en 2 spaarrekeningen.
    Op 1 betaalrekening komt het reguliere zakgeld binnen. Op de andere betaalrekening haar kleedgeld (ik heb het lang geweigerd, want mama koopt meer als je geen kleedgeld hebt. “mama, als ik ga studeren over 5 jaar, moet ik het toch nu leren?” ga daar maar eens tegenin…)
    Op de ene spaarrekening spaart ze voor grote doelen (macbook, auto, etc) en op de andere spaarrekening gaat wat overblijft van het kleedgeld/zakgeld voor de korte termijn.

    Ze doet het nu al beter dan haar ouders ooit gedaan hebben…wij beginnen nu pas

    Beantwoorden
  4. Karel van Zanten
    Karel van Zanten zegt:

    Twee opmerkingen:
    1) Op aanraden van Femke opende ik vijf KNAB-rekeningen. KNAB adverteerde met dat je een onbeperkt aantal rekeningen kon openen. Later wou ik een zesde rekening openen. Kon niet: het beleid was veranderd: max 5 rekeningen per rekeninghouder. “Ja, maar jullie zeiden …” En zowaar: ik heb nu 6 rekeningen en kan nog een 7e aanmaken. Er is dus met KNAB te praten.
    2) Voor mijn zaak heb ik (zie boven) 6 rekeningen. Privé gebruik ik het stelsel van Marcus de Maria, de 5 ‘jars’ waar ik alle reguliere inkomsten automatisch over verdeel: 10% elk naar Fun, Education, Financial freedom en Saving for spending, 5% naar Give (filantropie) en de rest (55%) naar Necessaries. Althans, daar ben ik mee begonnen. Er zijn rekeningen bijgekomen en de percentages zijn veranderd, maar ik hoef me privé nooit zorgen te maken over geld. Ik gebruik hiervoor gewoon ING betaal en ‘Oranje’ spaarrekeningen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.