Wat is winst? Alle definities op een rijtje zodat er nooit meer verwarring over ontstaat!
Een klant, Ton, mailde me laatst:
“Ik hoorde dat er 4 vormen van Winst bestaan (Ik heb geen idee). Dus ging ik hierop Googlen. ‘Welke vormen van Winst zijn er?’ Ik vond hier geen antwoord op. Misschien een goed idee voor een blog op je site”
Ik kon hem meteen terug mailen met mijn antwoord. En, ik was het ook met hem eens. Het wás een goed idee voor een blog. Want Winst is een vage term. En er zijn heel veel (wel meer dan 4!) definities van winst. Het pure feit dat er zoveel zijn, zorgt ook voor veel onduidelijkheid en spraakverwarring. Want wat bedoelt je boekhouder als hij het over winst heeft? En snapt je boekhouder jou, als jij het over winst hebt? En hoe kan je meer winst maken als je geen idee hebt naar welk getal je moet kijken? En wat heb je aan winst, als je die winst niet in harde euro’s op je bankrekening terugziet? Dus: ik vind het een briljant idee om het veel gebruikte woord winst eens te verhelderen!
Ton, bij deze! Een antwoord op je vraag!
(trouwens, als jij een vraag hebt waar je graag antwoord op hebt, reageer dan gewoon onder deze blog, wellicht is mijn volgende blog een antwoord op jouw vraag!)
Wat is winst?
Laten we eens beginnen met de Jip en Janneke uitleg van winst: Winst is het financiële bewijs dat je waarde hebt gecreëerd. Het is je gelukt om geld te maken met dat wat je doet.
Eigenlijk is winst daarom het financiële bewijs van jouw zakelijk succes. Dat is ook één van de redenen dat ik winst een prachtig woord vind. Ik weet dat sommigen wat weerstand hebben tegen winst (daar kom ik zo nog even op terug), maar ik vind het werkelijk een heel mooi woord. Als je winst maakt, creëer je iets uit niets. Je voegt waarde toe (door iemand te helpen of iets te maken) en mensen zijn bereid daar voor te betalen. Dat is toch geweldig! Ik word daar in ieder geval helemaal blij van!
Ik weet dat het woord ‘winst’ ook weerstand oproept. ‘Het gaat tenslotte niet om geld’ en ‘geld maakt niet gelukkig’. Herken je deze gedachte bij jezelf? Realiseer je dan dat een bedrijf niet kan bestaan zonder winst. Zoals zuurstof een voorwaarde is voor jou en mij om in leven te blijven, is winst dan voor een bedrijf. En: hoe meer winst jij maakt, hoe meer je kunt bijdragen. Kauw daar eens op, is mijn uitnodiging 😉
Winst is geen omzet
Laten we een heel groot misverstand uit de wereld helpen. Winst is iets heel anders dan omzet; en omzet is niet hetzelfde als ‘verdienen’. Ik begin met dat laatste; veel businesscoaches helpen je tegenwoordig om 100.000 euro per jaar te verdienen. Daarmee bedoelen ze over het algemeen, dat ze je helpen om een jaarlijkste omzet van 100.000 euro te maken. Alhoewel dat an sich best een mooi doel kan zijn, is het absoluut niet hetzelfde als 100.000 euro verdienen. Verdienen betekent ‘in je portemonee krijgen’. Omzet is het bedrag dat je aan de klant factureert. En als je 100.000 euro omzet maakt, moeten daar eerst alle kosten vanaf – dan hou je de winst over. Over die winst betaal je belasting, en dan weet je pas wat je verdient hebt.
Als we die 100.000 euro omzet even heel realistisch bekijken, dan krijg je bijvoorbeeld dit plaatje:
Voorbeeld:
Omzet | 100.000 |
Kosten* | -40.000 |
Winst vóór belasting | 60.000 |
Te betalen inkomstenbelasting** | -16.000 |
Netto winst | 44.000 |
Salaris (privé opname) | -30.000 |
Profit First Winst (echte winst) | 14.000 |
Als we het dus over verdienen hebben, dan levert 100.000 euro omzet je in dit voorbeeld 30.000 euro salaris plus 14.000 euro Profit First winst op. Je ‘verdient’ dus 44.000 euro. Dat is geen 100.000 euro 😉
* kosten waar je o.a. aan kunt denken: website, virtual assistent, boekhouder of Profit First Professional, verzekeringen, marketing, huur kantoor, computer, reiskosten etc.
** wil je zelf uitrekenen hoeveel inkomstenbelasting jij moet betalen? Doe dan de training (incl. template) IBZZP.nl
Bruto winst
Een term die je ongetwijfeld wel eens gehoord hebt, is de term Bruto Winst. Bruto betekent in de volksmond ‘voordat de belasting eraf is’ maar bij Bruto winst, heeft de belasting er eigenlijk niets mee te maken. Dus dat het woord ‘Bruto winst’ veel verwarring oproept, vind ik niet zo vreemd.
Bruto Winst is het bedrag wat je overhoudt als je de inkoopkosten van de omzet afhaalt.
Ik kan bruto winst het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Stel je hebt een boekhandel. Dan moet je boeken inkopen voordat je ze kunt verkopen.
Een boek verkoop je bijvoorbeeld voor 20 euro. Maar je moest het boek voor 12 euro inkopen. Dan is je bruto winst 8 euro. Van die 8 euro, moeten de overige kosten (zoals verzekeringen, huur pand, marketing, personeel etc.) betaald worden. Die overige kosten worden vaak ‘overheadkosten’ genoemd. Het financiële overzicht van een boekhandel kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
Voorbeeld boekhandel:
Omzet | 1.000.000 |
Inkoopkosten | -600.000 |
Bruto winst | 400.000 |
Overheadkosten | -350.000 |
Winst vóór belasting | 50.000 |
Te betalen vennootschapsbeslasting* | -7.500 |
Netto winst | 42.500 |
* In dit voorbeeld ga ik er vanuit dat de boekhandel een BV is. Dat betekent dat er vennootschapsbelasting betaalt moet worden en dat de salariskosten onderdeel zijn van de overheadkosten.
Winst voor belasting
De term winst voor belasting heb je in bovenstaande voorbeelden al een aantal keer zien terugkomen. Winst voor belasting is de winst die een bedrijf maakt, maar… daar moet nog wel belasting over betaald worden. Als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt, betaal je inkomstenbelasting (IB) over de winst. Heb je een BV, dan betaal je vennootschapsbelasting (VPB) over de winst.
De VPB is in 2021 15%. Dat is veel lager dan de tarieven binnen de inkomstenbelasting (IB). Want de IB betaal je volgens de schrijven van 37,3% en en 49,5%. Dat betekent niet dat iedereen massaal over moet stappen naar de BV, want binnen de BV betaal je jezelf salaris en daarover betaal je loonbelasting, volgens diezelfde schijven van 37,3 en 49,5%. Als je winst vanuit je BV wilt uitkeren aan jezelf, moet je ook nog dividendbelasting betalen.
Daarnaast heb je binnen de BV geen recht op allerlei aftrekposten zoals MKB winstaftrek en zelfstandigenaftrek. Uiteindelijk is een Eenmanszaak voor de meeste kleine ondernemers fiscaal gezien echt voordeliger dan een BV!
Winst na belasting
Winst na belasting is letterlijk de winst die je overhoudt nadat je de belastingen hebt betaald. Toch is dat niet altijd ‘echte winst’, want als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt, is je eigen salaris er nog niet vanaf.
En als je een BV hebt, dan zit de winst na belasting in je bedrijf. Wil je hem aan jezelf uitkeren? Dan moet er nog dividendbelasting betaald worden.
Profit First winst
Omdat winst ‘zelden’ echt geld is wat je echt over houdt, hebben wij (de Profit First Professionals) het vaak over Profit First winst. Profit First winst is namelijk écht geld, wat écht over is en wat je écht kunt uitgeven. Bijvoorbeeld aan iets leuks of om een mooie herinnering te maken. Profit First winst is daarmee in mijn ogen de enige echte winst. En sinds ik met Profit First werk, heb ik ieder kwartaal een winstuitkering. Ik deed er al geweldige dingen mee. Ik betaalde er ski-lessen voor het hele gezin van, ik kocht een sierraad voor mezelf, ik spaarde om mijn Opel Corsa om te ruilen voor een BMW1 en ik belegde een deel in aandelen. Wil jij ook meer échte winst? We helpen je graag! We hebben ondertussen 70 Profit First Professionals opgeleid die je kunnen helpen. Via dit formulier breng ik je graag met een van hen in contact. Wil je zelf aan de slag? Doe dan de Profit First Online training.
Happy Profiting!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!